Vinárstvo MAZZEI z Toskánska je pre väčšinu naších hostí zatiaľ neznámy pojem, no vo svete vína je toto meno neoddeliteľnou súčasťou Chianti.

Písal sa rok 1398, a veľký milovník vína Ser Lapo Mazzei, sa stal autorom prvého známeho dokumentu, v ktorom bolo Chianti spomenuté ako vinárska apelácia. O necelých 40 rokov neskôr spojila svadba jeho vnučky rodinu Mazzei s vinárskym rodom Fonterutoli, kedy sa začala písať história rodinného vinárstva MAZZEI, dnes už so skoro 600-ročnou tradíciou!

Ich vína boli niekoľkokrát zaradené medzi TOP 100 vín sveta podľa WineSpectator. O to viac nás potešilo, keď nás v SKY navštívil export manager vinárstva, Dario Penino, ktorý celý náš personál preniesol svojou prezentáciou do vinárstva, jeho histórie ako aj súčasnosti.

Samozrejme, pre lepšiu predstavivosť sme nemohli zostať len pri slovách, a poháre nemohli zostať prázdne, takže si Dario doniesol aj zopár vzoriek, aby sme ochutnali a pocítili tie rozdiely. Pretože Mazzei sa netýka len oblasti Chianti, ale aj ďalšej toskánskej oblasti Maremma, či Noto na Sicílií. Vinárstvo totiž disponuje 3 značkami, danými pre tú konkrétnu oblasť.

Nádherné Chianti Classico v rôznych líniách si vychutnáte pod značkou Castello di Fonterutoli.

Značka Belguardo vám ponúkne blendy Siangiovese s francúzskymi odrodami, alebo pre milovníkov bielych vín odrodu Vermentino, ktorá vás presvedči o tom, že Toskánsko nie je regiónom len červených vín.

A pre tých, čo majú radi šťavnaté, ovocné, na jazyku teplé vína, s vyšším obsahom alkoholu, zo sopečného terroir, je značka Zisola, to pravé vínové.

Aby toto, čo teraz píšem, malo vôbec nejaký zmysel aj pre Vás, tak vína od Mazzei si viete vychutnať aj u nás v SKY bar & restaurant. Ku Ser Lapo Chianti Classico Riserva DOCG,  už o pár dní pribudne aj Fonterutoli Chianti Classico DOCG, biele Belguardo Vermentino di Toscana IGT, či sicílska Nero d´Avola vo víne Zisola Noto Rosso DOC, ktoré Vás, verím, presvedčia tak, ako mňa, že Mazzei je skutočne neoddeliteľnou súčasťou vo svete vína...

 

Dávid Zeleník /sommelier & restaurant manager/